7 Φεβ 2009

Comics : Akira

Σχέδιο-Σενάριο:
Katsuhiro Otomo

Εκδότης στα αγγλικά: 
Epic Comics (imprint της Marvel), 1988-1995, επιχρωματισμένη έκδοση (38 τεύχη)
Dark Horse Comics, 2000-2002, (σε έξι τόμους)
Kodansha Comics (USA), 2009-2011, (σε έξι τόμους)

Είμαστε στο έτος 2038. Ένα αστυνομικό κράτος, διαπλεκόμενοι πολιτικοί, θρησκευτικές σέκτες, επαναστάτες και ένα απόρρητο επιστημονικό πρόγραμμα, συνθέτουν όλα μαζί ένα εκρηκτικό μείγμα στο Neo-Tokyo. Όλες οι αντίπαλες ομάδες έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ένα στόχο : τον έλεγχο του Akira, ενός αγοριού με καταστροφικές ψυχοδυναμικές ικανότητες, το οποίο απομονώθηκε με κρυοστατικές μεθόδους για περισσότερο από 30 χρόνια. Μία χούντα σχεδιάζεται, όμως υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας: ο ψυχοδυναμικός Tetsuo, ένας ασυγκράτητος-ασυλλόγιστος νεαρός μηχανόβιος, ο οποίος ελευθερώνει τον Akira, και αναγκάζει έτσι όλες τις πλευρές να κάνουν την κίνησή τους.


Το Akira (manga, ιαπωνικά κόμικς), περιστρέφεται γύρω από την ιδέα των ατόμων με υπεράνθρωπες δυνάμεις, και κυρίως ψυχοκινητικές ικανότητες. Ωστόσο, αυτές οι δυνάμεις δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο της ιστορίας, η οποία καταπιάνεται με τα θέματα των χαρακτήρων, των κοινωνικών προβλημάτων και των πολιτικών μηχανορραφιών. Κοινά μοτίβα που συναντάμε κατά τη διάρκεια της ιστορίας είναι η αποξένωση των νέων, η κυβερνητική σήψη και ένα στρατιωτικό καθεστώς βασισμένο σε παρωχημένες ιαπωνικές ιδέες περί ήθους-τιμής, δυσαρεστημένο με τις συμβάσεις τις μεταμοντέρνας αυτής κοινωνίας. 

Στο Akira διακρίνουμε στοιχεία που απορρέουν από την σύγχρονη ιαπωνική ιστορία και τον πολιτισμό. Θέματα προβληματισμού που αναδεικνύονται είναι ο βομβαρδισμός της Ιαπωνίας με ατομικές βόμβες κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η οικονομική αναγέννηση που ακολούθησε, ζητήματα που προκύπτουν από τον υπερπληθυσμιακή ανάπτυξη, καθώς και η φύση των νέων να επαναστατούν ενάντια στις μορφές εξουσίας και τους μηχανισμούς ελέγχου. 

Το artwork του Katsuhiro Otomo είναι πραγματικά εκπληκτικό. Οι Δυτικές επιρροές στο σχέδιο και το κινηματογραφικό στήσιμο των καρέ, σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του σεναρίου, κατατάσσουν το Akira στα αριστουργήματα της 9ης τέχνης.



Έξι εξώφυλλα από την έκδοση της Epic Comics:



Δείγμα 12 σελίδων από τις 350 του πρώτου τόμου (Dark Horse Comics):



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας