31 Μαρ 2009

Artist : James Jean

Ο James Jean είναι ένας Ταϊβανός - Αμερικανός καλλιτέχνης που ζει στο Los Angeles. Γεννήθηκε το 1979 στην Ταϊβάν αλλά μεγάλωσε στο New Jersey. Σπούδασε στο School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη. Λίγο μετά την αποφοίτησή του το 2001 άρχισε να σχεδιάζει εξώφυλλα για σειρές της DC Comics, και τιμήθηκε με επτά βραβεία Eisner, τρία βραβεία Harvey, δύο χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό από τη Society of Illustrators του Los Angeles και ένα χρυσό μετάλλιο από τη Society of Illustrators της Νέας Υόρκης.

Από James Jean

Έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρίες και έντυπα, όπως για παράδειγμα με το Time Magazine, το Rolling Stone, την Atlantic Records, το Playboy και την Prada. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός και απέκτησε φανατικό κοινό χάρη στα εξώφυλλα που φιλοτέχνησε για τη σειρά Fables της Vertigo (τεύχη 1 έως 81).

Από James Jean
Από James Jean
Από James Jean

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τέσσερις συλλογές που παρουσιάζουν τη δουλειά του: το Process Recess Volume 1, το Process Recess Volume 2 (με δύο εκδόσεις, κανονική και συλλεκτική special edition), το Fables: Covers και το XOXO. Τα artbooks Process Recess παρουσιάζουν και τα διαδοχικά στάδια της δημιουργίας των έργων του, από τα αρχικά σκίτσα μέχρι την τελική τους μορφή. Το XOXO είναι μια συλλογή έργων του που παρουσιάζονται με τη μορφή καρτών αλληλογραφίας.

Από James Jean

Εδώ είναι ένα animation βασισμένο σε artwork του James Jean για την Prada. Μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή HD για καλύτερη ποιότητα.


See also http://www.jamesjean.com/
See also http://en.wikipedia.org/wiki/James_Jean

Από James Jean
Από James Jean
Από James Jean
Από James Jean

30 Μαρ 2009

Artist : Francois Schuiten

Ο Francois Schuiten γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1956. Οι γονείς του, Robert Schuiten και Marie-Madeleine De Maeyer, ήταν και οι δύο αρχιτέκτονες, όπως και ένα από τα πέντε αδέρφια του. Δημοσίευσε το πρώτο του κόμικ (πέντε σελίδες και ασπρόμαυρο) στις 3 Μαΐου του 1973 στο γαλλικό περιοδικό Pilote, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, το έργο του φιλοξενούσε το Metal Hurlant.

Από Francois Schuiten

Από τα πρώτα του έργα φάνηκε η διάθεσή του για πειραματισμό, όχι τόσο όσον αφορά το στοιχείο της διήγησης στα κόμικς, αλλά στη δυνατότητα του μέσου να παρουσιάσει εναλλακτικές πραγματικότητες με συνέπεια και συνεκτικότητα. Το χαρακτηριστικά λεπτομερές σχέδιό του, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη έμφαση στα αρχιτεκτονικά στοιχεία, βοήθησαν στο να αποκρυσταλλωθεί αυτός ο πειραματισμός στο έργο του στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν η αρχιτεκτονική, οι αναπτυξιακές υποδομές και η μηχανική, και λιγότερο οι ανθρώπινοι χαρακτήρες. Τους κόσμους αυτούς δημιούργησε σε συνεργασία με συγγραφείς όπως ο Claude Renard, ο Benoit Peeters και ο αδερφός του Luc Schuiten. Το μέγεθος, η συνοχή και η ποιότητα της δουλειάς του, έχουν αναδείξει τον Francois Schuiten σε σημαντικό εκπρόσωπο της ένατης τέχνης και διάσημη προσωπικότητα του Βελγίου.

Από Francois Schuiten

Η συνεργασία του με τον Benoit Peeters σηματοδότησε για το έργο του την καταλυτική στροφή, από το γενικό πεδίο της επιστημονικής φαντασίας, στην απεικόνιση του σουρεαλιστικού κόσμου των “Πόλεων του Φανταστικού” (Les Cités Obscures – Cities of the Fantastic). Η στροφή αυτή δεν αφορά αυτή καθ’αυτή την κεντρική ιδέα αλλά το βάθος και τη λεπτομέρεια με την οποία αυτή προσεγγίζεται. O κόσμος των προγενέστερων Hollow Grounds (Les Terres creuses) που δημιούργησε με τον αδερφό του Luc, απέκτησε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα μέσα από τη σειρά των Πόλεων του Φανταστικού, δίνοντας τη δυνατότητα να εξεταστούν αναλυτικότερα οι επιπτώσεις αυτού του κόσμου στους κατοίκους του. Σε αντίθεση με τις πρώτες, οι δεύτερες δεν είναι ολοκληρωτικά αποκομμένες από την δική μας πραγματικότητα. Εικόνες, τοποθεσίες και άνθρωποι της δικής μας «διάστασης» υπάρχουν και σε αυτό το παράλληλο σύμπαν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναμιγνύονται και αναπτύσσονται χάρη σε διακειμενικές «γέφυρες» και αναφορές.

Από Francois Schuiten

Απ’όσο γνωρίζω το μόνο έργο του που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά είναι το «Ο πυρετός της Ουρμπικάνδης» (La fievre d’Urbicande) το 1988 από τις εκδόσεις Ars Longa.

See also http://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Schuiten
See also http://www.homines.com/comic/piranesi_schuiten__01/index.htm

Από Francois Schuiten
Από Francois Schuiten
Από Francois Schuiten
Από Francois Schuiten
Από Francois Schuiten

25 Μαρ 2009

Artist : Quino

Είναι λίγο φαλακρός και γυαλάκιας, χάνεται μέσα στο πλήθος. Δεν ντύνεται περίεργα, δε φέρεται περίεργα, δεν κάνει τίποτα για να τραβήξει την προσοχή. Ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους θα λέγαμε, αξιοπρεπής, περιποιημένος, δημοκρατικός. Κι όμως ο Joaquin Lavado είναι ένας τρομοκράτης. Κι απ’τους πιο επικίνδυνους κι αμείλικτους, μόνο που δε χρησιμοποιεί θορυβώδη όπλα, του αρκεί ένα σιωπηλό μολύβι.



Το όνομα με το οποίο τον ξέρουν συνήθως είναι το Quino. Γεννήθηκε το 1932 από ανδαλουσιανούς μετανάστες στην Μεντόζα της Αργεντινής. Ήταν τριών χρόνων όταν ένα βράδυ οι γονείς του πήγαν σινεμά και τον άφησαν μαζί με τα δύο έμπιστα αδέλφια του σ’έναν θείο απ’την πλευρά της μάνας του, τον Joaquin Tejon που ήταν επαγγελματίας σχεδιαστής διαφημίσεων. Ο θείος βάλθηκε να σχεδιάζει διάφορα για να διασκεδάσει τα ανήψια του. Κι ο μικρός Joaquin εντυπωσιάστηκε φοβερά από την τέχνη του μεγάλου –τουλάχιστον όσον αφορά την ηλικία, τα υπόλοιπα τα αγνοούμε- Joaquin. Κάτι μαγικό, μία ανήκουστη δυνατότητα φυγής απ’την κατωτερότητα της παιδικής ηλικίας, τον οπλίζει με θάρρος παρά τη φυσική ντροπαλοσύνη του. Αποφασίζει ν’ακολουθήσει το επάγγελμα του θείου του και διαλέγει το ίδιο υποκοριστικό, Quino. 

Άλλη μια απόφαση πήρε ο Quino παρατώντας τη σχολή καλών τεχνών της Μεντόζα γιατί μετά από δύο χρόνια σπουδών είχε βαρεθεί να σχεδιάζει γύψινα αγάλματα και αμφορείς. Αυτός ήθελε να σχεδιάζει άλλα πράγματα, τον κόσμο, τους ανθρώπους, τον τρόπο του να βλέπει τον κόσμο, τον τρόπο του να αντιδρά απέναντι στον κόσμο.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Συνέχισε τα ταξίδια Μεντόζα – Μπουένος Άιρες με την πρώτη θανατηφόρα πραμάτεια του. Έψαξε για δουλειά σε πολλές εφημερίδες, και τη στιγμή που ήταν έτοιμος να τα παρατήσει έγινε δεκτός από την εβδομαδιαία εφημερίδα Esto es.



Ο Quino πέτυχε να ξεχωρίσει, κυρίως με τα σκίτσα του χωρίς λόγια. Η εξαιρετική ντροπαλότητά του τον βοηθούσε να φορτώνει το νόημά του με μια βουβή ευστοχία. Η έκρηξη δεν είχε ανάγκη από λόγια για να είναι εκκωφαντική.

Το 1963 δημοσίευσε την πρώτη συλλογή σκίτσων του και της έδωσε το όνομα Mundo Quino. Την ίδια χρονιά μια διαφημιστική εταιρεία του ζήτησε ένα κωμικό στριπ, σαν αυτά που ήταν δημοφιλή στην Β. Αμερική. Δηλαδή με ήρωα μια μέση οικογένεια μέτριας οικονομικής κατάστασης, με μερικά παιδιά. Όλοι καταναλωτές, εννοείτε, γιατί το strip θα χρησιμοποιείτο σαν διαφήμιση για κάτι ηλεκτρικά είδη. Ο Quino το σχεδίασε όπως είχε σχεδιάσει τόσα άλλα πράγματα για να ζήσει. Οι πελάτες δεν εγκρίνανε την πρόταση της εταιρείας και η εταιρεία έβαλε το strip στο αρχείο της.

Ωστόσο, στον Quino καρφώθηκε η εικόνα της μικρής με το πυκνό μαύρο μαλλί και το φιόγκο στη κορφή, με τον υπάλληλο πατέρα, τη νοικοκυρά μάνα και τη μεγάλη λεκτική επιθετικότητα. Της Μαφάλντα. Έτσι, όταν το εβδομαδιαίο Primera Plana ενδιαφέρθηκε για σταθερή συνεργασία μαζί του, ο Quino σκέφτηκε τη Μαφάλντα. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 1964 και ήταν θρίαμβος. Προς το τέλος του 1975 η Μαφάλντα είχε πουλήσει ήδη 5.000.000 άλμπουμ παγκοσμίως και το στριπ περιλαμβανόταν σε 60 εφημερίδες 30 χωρών.

Η δημιουργικότητα όμως του Κίνο δεν έχει ως αρχή και τέλος τη Mafalda. Γι’αυτό το λόγο αναρτώ και το συγκεκριμένο post. Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα εξαιρετικά στριπάκια. Ορισμένα από αυτά βρίσκουμε και στο ένθετο περιοδικό "9" της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, ενώ παλαιότερα οι εκδόσεις Ars Longa/Παρα Πέντε κυκλοφόρησαν τρία (απ’όσο γνωρίζω) άλμπουμ τα οποία είναι πλέον αρκετά δυσεύρετα. Πρόκειται για τα "Καλή όρεξη" (1983), "Κινολογίες" (1987) και "Σκληρός που είναι ο έρωτας" (1988).

Το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω κειμένου προέρχεται από το άλμπουμ "Καλή όρεξη", και αποτελεί μετάφραση της Λίλης Ιωννίδη από το προλογικό σημείωμα του Oreste del Buono για ένα άλμπουμ του Κίνο στα ιταλικά.







ΜΑΦΑΛΝΤΑ ΚΟΜΙΚΣ

Αγορές - Πωλήσεις, Βιβλία - Περιοδικά σε Ελλάδα, Νότια Προάστεια, Νέα Σμύρνη. Ημερομηνία Μάρτιος 7

Βιβλία - Περιοδικά σε Νέα Σμύρνη

16 Μαρ 2009

Artist : Arthur Suydam

Ο Arthur Suydam (γεννηθείς στις 18 Μαΐου του 1953) είναι ένας Αμερικανός κομίστας (και μουσικός...), ο οποίος, τη δεκαετία του '70, εισήλθε δυναμικά στο προσκήνιο χάρη στη δημιουργικά καινοτόμο δουλειά του, που συνδυάζει την τέχνη των κόμικς με την "κλασική" ζωγραφική.

Από Arthur Suydam

Υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού Heavy Metal και ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο περιοδικό Penthouse Comix. Εκτός από τις καθαρά ατομικές του δουλειές, όπως τα Cholly and Flytrap, Wind in the Willows, Libby in the Lost World και Mudwogs, ο Suydam έχει συμμετάσχει, είτε με σχέδιο είτε με σενάριο, σε αναρίθμητες εκδόσεις κόμικς όπως τα House of Secrets, Batman, Conan, Tarzan, Predator, Aliens, Death Dealer, Epic Illustrated και National Lampoon, και φυσικά έχει εργαστεί για πολλές εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες είναι οι Marvel, DC Comics, Image, Last Gasp, Vanguard Productions και Eva Ink.

Από Arthur Suydam

Το οικογενειακό περιβάλλον του Arthur Suydam έπαιξε μεγάλο ρόλο στο ξεκίνημα της πορείας του ως καλλιτέχνη. Ο θείος του, James Augustus Suydam, διάσημος ζωγράφος της λεγόμενης "σχολής του ποταμού Hudson", μαζί με τους Thomas Cole και Frederick Church, βοήθησε στη διεθνή αναγνώριση της αμερικανικής τέχνης στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένας άλλος θείος του. ο Edward Henry Suydam, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς καλλιτέχνες στο χώρο της αρχιτεκτονικής, με έργα του να φιλοξενούνται στο Λευκό Οίκο και το Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Από Arthur Suydam

Από τα νεανικά του χρόνια, είχαν ανοίξει πολλοί δρόμοι για το δημιουργικό του ταλέντο. Στα 14 του χρόνια ήταν ένας βραβευμένος συγγραφέας, ζωγράφος και μουσικός, και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στο New Jersey. Στην ηλικία των 18 είχε ήδη διεθνή καριέρα στο χώρο της συγγραφής και της εικονογράφησης, με το έργο του να εκδίδεται από τους μεγαλύτερους εκδότες.

Από Arthur Suydam

Πολλές φορές τον έχουν χαρακτηρίσει ως συνδυασμό underground καλλιτέχνη και ζωγράφου της Αναγέννησης. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένων των Lifetime Achievement Awards από το πανεπιστήμιο του Maryland και του φεστιβάλ κινηματογράφου του San Sebastian στην Ισπανία το 2005.

Το τελευταίο διάστημα ασχολείται κυρίως με τη δημιουργία εξώφυλλων για την Marvel Comics για τις σειρές Marvel Zombies, Ghost Rider, Hellstorm, Moon Knight και Wolverine.

See also Wikipedia
See also Lambiek Comiclopedia

Από Arthur Suydam

Από Arthur Suydam

Από Arthur Suydam

Από Arthur Suydam

Από Arthur Suydam

7 Μαρ 2009

Comics : Mafalda

Η Μαφάλντα είναι δημιούργημα του Αργεντινού σκιτσογράφου Joaquín Salvador Lavado, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Quino (Κίνο).



Η Μαφάλντα (Ματθίλδη στα ελληνικά) είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, με αντίληψη ενηλίκου. Είναι πολιτικοποιημένη και ανήκει στην αριστερά. Ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, την παγκόσμια ειρήνη και επαναστατεί για όλα τα στραβά που βλέπει γύρω της. Είναι πανέξυπνη, ευγενική, περίεργη και αμετανόητα απαισιόδοξη. Αγαπά την οικογένειά της, αλλά μισεί την σούπα. Λατρεύει τους Μπιτλς και θέλει να γίνει διερμηνέας στον ΟΗΕ, όταν μεγαλώσει.

Το περιβάλλον που ζει και κινείται η ηρωίδα το αποτελούν οι γονείς της - δυο φυσιολογικοί και συνηθισμένοι άνθρωποι- ο αδελφός της Γκίγιε, που λατρεύει την σούπα και μια ομάδα φίλων τους: ο ονειροπόλος Φελίπε, ο φιλοχρήματος Μανολίτο, η υπολογίστρια Σουζανίτα, ο καλοκάγαθος Μιγκελίτο και η κοντούλα Λιμπερτάδ (Ελευθερία), έμμεσο σχόλιο του Κίνο για την πολιτική κατάσταση στην Αργεντινή την δεκαετία του εξήντα (αυταρχικό καθεστώς Περόν, Χούντα Βιδέλα).



Ο χαρακτήρας της Μαφάλντα πλάστηκε από τον Κίνο το 1962 για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού κόμικς. Το όνομα της το δανείστηκε από ένα διήγημα του συμπατριώτη του συγγραφέα, Νταβίντ Βίνιας («Dar la Cara», 1962). Το σχέδιο, όμως, ναυάγησε. Δύο χρόνια αργότερα ο Κίνο ξαναθυμήθηκε την Μαφάλντα και την μετέτρεψε σε ηρωίδα ενός κόμικ, που άρχισε να δημοσιεύεται από τις 29 Σεπτεμβρίου 1964 στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Primera Plan» του φίλου του εκδότη Χουλιάν Ντελγάδο. Η σειρά άλλαξε πολλές φορές εκδοτικό μέσο και ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 1973.
 
Links:
Λέξεις ανάμεσα στις γραμμές (πολύ καλή αναφορά στον Quino και τη Μαφάλντα)
Wikipedia (ελληνικά)
Wikipedia (λίγο περισσότερα στα αγγλικά)

Αγοράστε τα άλμπουμ της Μαφάλντα  μέσω ίντερνετ:
Solaris
Παπασωτηρίου






Αγορές - Πωλήσεις, Βιβλία - Περιοδικά σε Ελλάδα, Νότια Προάστεια, Νέα Σμύρνη. Ημερομηνία Μάρτιος 7