4 Μαΐ 2009

Artist : Charles Vess

Ο Charles Vess γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1951 στο Lynchburg της Virginia (ΗΠΑ) και είναι ένας καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται στο χώρο της εικονογράφησης του φανταστικού και των κόμικς, ενώ ειδικεύεται στην εικονογράφηση μύθων και παραμυθιών.
Άρχισε να σχεδιάζει κόμικς από πολύ μικρή ηλικία και το 1974 πήρε το πτυχίο του στις Καλές Τέχνες από το πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως animator εμπορικών διαφημίσεων για την εταιρία Candy Apple Productions. Το 1976 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε την πορεία του ως επαγγελματίας εικονογράφος. Δημοσίευσε έργα του σε διάφορα έντυπα, συμπεριλαμβανομένων των Heavy Metal, National Lampoon και Klutz Press. Αξιοσημείωτη δουλειά του από εκείνη την περίοδο είναι το The Horns of Elfland (1977) από τις εκδόσεις Archival Press, το οποίο ο Vess έγραψε και εικονογράφησε. Την περίοδο 1980-82 εργάστηκε ως καθηγητής στο Parsons School of Design της Νέας Υόρκης. Το 1980 δείγματα τις δουλειάς του παρουσιάστηκαν σε μια απ’τις πρώτες σημαντικές μουσειακές εκθέσεις με θέμα την επιστημονική φαντασία και την τέχνη του φανταστικού, που διοργανώθηκε από το New Britain Museum of American Art.

Από Charles Vess


Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Vess, είχε αποκτήσει τη δική του θέση στο χώρο των κόμικς του φανταστικού, με δουλειές όπως το The Raven Banner: A Tale of Asgard (Marvel Comics, 1985), το The Book of Night (Dark Horse Comics, 1987) και το The Warriors Three Saga (Marvel Fanfare #34-37, 1987-88). Επιτυχία είχε σημειώσει και στην πιο mainstream σκηνή με το graphic novel Spider-Man: Spirits of the Earth (Marvel Comics, 1990) και με την εικονογράφηση δέκα τευχών του The Swamp Thing (#129-139, DC Comics, 1993).

Από Charles Vess
Από Charles Vess


Το 1989 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον συγγραφέα Neil Gaiman, για την εικονογράφηση του "The Land of Summer's Twilight", το οποίο ήταν το πρώτο από τα τέσσερα μέρη της πρώτης μίνι σειράς The Books of Magic. Σημαντική υπήρξε και η συνεργασία τους για τρία τεύχη της σειράς Sandman (DC Vertigo). Το "A Midsummer Night's Dream" (Sandman #19), ελεύθερη μεταφορά του θεατρικού έργου του Shakespeare, κέρδισε το World Fantasy Award στην κατηγορία Best Short Story το 1991. Στο τεύχος #62 του Sandman, οκτώ σχέδια του Vess συνοδεύουν μια μικρή ιστορία, ενώ στο τεύχος #75, που είναι και το τελευταίο της σειράς, δημιουργούν το "The Tempest", τη μεταφορά σε κόμικς ενός ακόμη έργου του Shakespeare. To 1997-98 , η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τη μίνι σειρά Stardust (DC Vertigo), για την οποία ο Vess δημιούργησε 175 εικονογραφήσεις. Το Stardust κέρδισε ένα Alex Award από την American Library Association καθώς και ένα Mythopoeic Award. Το 1999 ο Vess τιμήθηκε για τη σειρά αυτή με το World Fantasy Award for Best Artist. Το 2007 έκανε το ντεμπούτο της και η κινηματογραφική μεταφορά του Stardust.

Από Charles Vess


Επίσης, κέρδισε το βραβείο Will Eisner το 1997 στην κατηγορία Best Penciler/Inker, για το τεύχος #75 του Sandman και για τη σειρά κόμικς The Book of Ballads and Sagas την οποία εκδίδει ο ίδιος, ενώ το 2002 πήρε το ίδιο βραβείο στην κατηγορία Best Painter για τη σειρά Rose του Jeff Smith.

Δείτε επίσης
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Vess
http://www.interstitialarts.org/what/reflection_vess.html
http://www.greenmanpress.com/bio/bio.html

Από Charles Vess
Από Charles Vess
Από Charles Vess
Από Charles Vess